European Union Contest for Young Scientists

EUn Young Scientists -tiedekilpailua on järjestetty vuodesta 1989 lähtien. Vuosittain järjestettävän kilpailun isäntämaa vaihtuu joka vuosi. Helsingissä kilpailu on järjestetty vuosina 1996 ja 2011.

TuKoKe on ollut kansallinen karsintakilpailu EU:n Young Scientist –kilpailuun vuodesta 1993. EUCYS-kilpailun pääpalkinto on tullut Suomeen kahdesti. Vuonna 2002 Lauri Kauppila voitti pääpalkinnon rakettipolttoainetta käsittelevällä työllään ja 2013 Perttu Pölönen kehittämällään musiikin teorian opettamista ja oppimista mullistavalla Sävelkellolla.

Young Scientist -kilpailu kokoaa joka syksy viikoksi yhteen tieteitä ja tekniikkaa harrastavia nuoria EU-maista, useista Itä- ja Keski-Euroopan maista sekä monista yhteistyövaltioista (kuten Japanista, Yhdysvalloista, Kiinasta ja Egyptistä) – yhteensä reilusta 40 valtiosta. Viikon aikana osallistujille on järjestetty kilpailun lisäksi tieteellistä ja kulttuuripitoista ohjelmaa.

Kilpailussa on 10 eri aihealuetta, mutta kaikki työt kilpailevat tasavertaisina. TuKoKen tapaan EUCYS-kilpailussa osallistuja suunnittelee ja kokoaa oman ständin ja sijoitukset päätetään tuomariston haastattelujen perusteella.

Kilpailun kriteereihin kuuluu, että osallistujat/osallistujien on oltava kansallisen kilpailun voittaja. Suomea edustavat kilpailussa TuKoKe III-sarjan voittajat. Näin EUCYS kilpailussa kilpailevat keskenään vain kansallisten kilpailujen voittajat.

 

Perttu Pölönen
Perttu Pölönen EUCYS 2013 kilpailussa Prahassa

 

Lisätietoja Euroopan komission sivuilta

Arkistosta löytyvät muut suomalaiset palkitut.